Νοιάζεσαι υπερβολικά χωρίς στιγμή να το καταλαβαίνεις για τον τρόπο που θα απλώσεις γύρω σου τα μέσα σου άχρηστα. Σε ζορίζουν. Εσύ σε ζορίζεις. Επιλέγεις τη δουλειά σου, ονειρεύεσαι το σπίτι σου, τη γυναίκα σου, το σκυλί σου, τις διακοπές σου, τις πουτάνες σου, ιλουστρασιόν όλα, όλα να γυαλίζουν λουσμένα κάτουρο που δε χωράει μέσα σου. Σε νοιάζει υπερβολικά πολύ ο εαυτός σου, ο διπλανός σου, τι θα πεις εσύ για αυτόν, τι θα ακουστεί από αυτόν για εσένα, βάζεις μέτρα για την ανωτερότητά σου το πτυχίο, το πορτοφόλι, τη γνώση, τα μπράτσα ή τα βυζιά σου, τα παιδιά που έκανες, τα παιδιά που δεν έκανες, δε σε νοιάζει να είσαι εσύ παραπάνω αρκεί όλοι οι υπόλοιποι να είναι παρακάτω. Δεν καταλαβαίνεις τίποτα, λείπεις απόλυτα από τα χρόνια σου γιατί ποτέ δεν έψαξες να βρεις εσένα. Έψαξες για λεφτά, έψαξες για γαμήσι, για καριέρα, για μία γαμημένη εικόνα που να σου φαντάζει όμορφη στα μάτια των άλλων, αλλά στιγμή δεν έψαξες εσένα. Δεν είσαι παρά ο γιος της απουσίας σου.

ΚΑΤΡΑΚΗΣ_Χίλια-Μιλιγκράμ_cover-large (2)

Κάποιος μεγάλος λογοτέχνης -ή μπορεί και μικρότερος, δεν θυμάμαι ακριβώς- είπε κάποτε «αν θες να γράψεις κάτι όμορφο, σκέψου τί σε φοβίζει περισσότερο και γράψε για αυτό.»

Εμένα με φοβίζει η πιθανότητα, κάποια στιγμή να διαπιστώσω πως όλα όσα θεωρώ δεδομένα, όμορφα ή άσχημα, έχουν αλλάξει και δεν το έχω καν συνειδητοποιήσει. Στην περίπτωση αυτής της συνειδητοποίησης, ο χρόνος, νοιώθω, θα έχει γλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλά μου και θα έχει χαθεί, αφήνοντας πίσω την ταγκίλα μίας οπωσδήποτε αποτυχίας, μιας θλιβερής πλάνης.

Έτσι λοιπόν, προκειμένου να αφυπνίσω τον ληθαργικό νου, δημιούργησα τα «χίλια μιλιγκράμ απουσίας». Μικρές ιστορίες, 1000 λέξεων με διαχειρίσιμες δόσεις απουσίας.

Ίσως αναρωτηθείτε διαβάζοντας αυτές τις ιστορίες αν θα μπορούσα να βρω πιο γελοίο όνομα για τον κεντρικό μας ήρωα. Τί να πω… Λογικά, θα μπορούσα. Αλλά τόσο γελοίο, ήταν αρκετό.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ & ΣΤΟ E-SHOP ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΕΛΚΥΣΤΗΣ.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΟΥ ΤΟ ΕΔΩ:

elkistis-e1548345158300.jpg

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ

«ο Μιχάλης Κατράκης γεννήθηκε το 1980. Πραγματοποίησε σπουδές στον τομέα faceδιοίκησης με ειδίκευση στον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο ΙΗΤΤΙ της Ελβετίας. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο-ντέι: Το φετίχ της καρδιάς» κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις ΟΞΥ.  Το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο «Resort» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ το 2018. Έργα του έχουν δημοσιευθεί στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη (το μυθιστόρημα «το χρονικό ενός τυχαίου θανάτου», η ποιητική συλλογή «σε μια Olympia Traveller ’79» και δύο διηγήματα). Παράλληλα, συνηθίζει να δημοσιεύει το έργο του σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν (πριν την έντυπη έκδοση) για όλους, στον ιστότοπο 1000mgapousias.com. Έργα του δημοσιεύονται τακτικά στο ηλεκτρονικό πόρταλ για την ποίηση και τις τέχνες «Cignialo- ακόμα γνέφουμε από τη γαλαρία».

Πρόσφατα ολοκλήρωσε την δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «κόκκινη γραμμή», μια σπουδή στην τεχνοτροπία των χαϊκού με τίτλο «απόπειρα» και την νατουραλιστική συλλογή διηγημάτων «Homo Nocturnus». Η νουβέλα «χίλια μιλιγκράμ απουσίας» είναι το τρίτο του βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ. Ζει μόνιμα στην Δράμα.»