14. Η Ευπαθής ομάδα

Ορίστε, λοιπόν, πως αντέδρασε ο μέγας λογοτέχνης όταν, στην απονομή της ύψιστης κρατικής διάκρισης, ο υπουργός του έτεινε το χέρι:
«Λυπούμαι, μα στέκει αδύνατη η χειραψία. Βλέπετε, είμαι φορέας ενός εξαιρετικά επικίνδυνου ιού, πιθανότατα θανατηφόρου αν βασιστώ στα έργα των κλασσικών που έχουν καταπιαστεί μαζί του. Τα βράδια, πριν με πάρει ο ύπνος πάνω στο προσκέφαλό μου, το μικρόβιο ανεβαίνει από την κοιλιά μου -εκεί κατοικεί κι ας υποθέτουν όλοι πως φωλιάζει στην καρδιά- ίσαμε τ’ αφτί μου και μου ψιθυρίζει. Άλλες φορές για συμφορές, άλλες για αδικίες, κάποιες για παιδικά παιχνίδια μα τις περισσότερες για τα στήθη των γυναικών. Εχθές, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, εκτέλεσε το ίδιο δρομολόγιο, ως συνήθως, μόνο που αυτή τη φορά μου ψιθύρισε μία λίστα ονομάτων, ανάμεσα τους και το δικό σας. Μου εκμυστηρεύτηκε έπειτα πως θα πρέπει να αποφεύγω με αυτά τα πρόσωπα να έρχομαι σε επαφή, για το καλό του. Εγώ δεν θα πάθω τίποτα με μία χειραψία μαζί σας, ως ον έχω ένα επίπεδο ανοσίας αρκετά ανεπτυγμένο αλλά βλέπετε, ο ιός του οποίου είμαι ξενιστής αποτελεί ευπαθή ομάδα. Υποθέτω, όμως, πως σύντομα θα θεραπευθώ, δεν απελπίζομαι. Ακολουθώ πιστά τη θεραπεία μου. Παρακολουθώ τις ειδήσεις, ενημερώνομαι από τις ενδεδειγμένες πηγές, διαβάζω εγκεκριμένα άρθρα, προσλαμβάνω εικονογραφία σύμφωνα με τις εγκυκλίους, προσεύχομαι τακτικά στον Θεό που μου έχουν υποδείξει. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, σύντομα θα μπορώ να σφίξω το χέρι σας, πλήρως θεραπευμένος από την ανθρωπιά που τόσο βάναυσα με έχει προσβάλει. Ως τότε, κύριε υπουργέ, οφείλω να την προστατεύσω.»
Η απονομή του βραβείου ολοκληρώθηκε όπως ήταν προγραμματισμένη. Τουλάχιστον, αυτό διαπίστωσε ο μέγας λογοτέχνης την επομένη, παρακολουθώντας την τελετή μαγνητοσκοπημένη στο δελτίο των 9.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s