2. Εικονογραφία

Στέκεται ήρεμη σε μία γωνία και ψάχνει με το βλέμμα. Μπροστά της απλώνεται ένα λιβάδι, ψηλά πάνω από τις λεπτές φρέσκιες άκριες του χορταριού ο ουρανός έχει ένα βαθύ μπλε χρώμα και αντανακλά το φως του ήλιου κάνοντάς την να μισοκλείνει τα μάτια. Φέρνει το χέρι πάνω από τη γραμμή των φρυδιών της και κάνει σκιά για να δει καλύτερα. Στο βάθος βλέπει έναν άντρα και ένα μικρό αγόρι. Παίζουν. Τώρα τους ακούει. Εκείνος είναι ένας μεγάλος δάσκαλος του κουνγκ- φου. Το αγόρι είναι ο μαθητής που ξεπερνάει τον δάσκαλο. Πέφτει πάνω στον δάσκαλό του και τώρα χάνονται και δύο πίσω από το ψηλό χορτάρι. Την φτάνει πλέον μόνο η φωνή τους.

Χαμογελάει. Φωνάζει ένα αντρικό όνομα. Έπειτα, μία γλυκιά προσφώνηση. «Ψυχή μου». «Μωρό μου».

Δεν την ακούνε. Μένει ακίνητη στη θέση της. Κάτω από τα γυμνά της πόδια νοιώθει την υγρασία να ταΐζει τα φυτά. Είναι ψυχρή η αίσθηση της γης όχι όμως με τον μοναχικό τρόπο του πάγου. Έχει μία υφή προσμονής το χώμα. Της είναι αδύνατο να περπατήσει. Κλείνει τα μάτια και αφουγκράζεται τις φωνές τους. Μπερδεύονται με το κρώξιμο ενός πουλιού, το θρόισμα των φύλλων από τα δέντρα που απλώνονται στην πλαγιά του βουνού, τον άνεμο καθώς φυσά και το ύφασμα του φορέματός της όπως σέρνεται πάνω στα γόνατά της.

Περνάει το δάχτυλο της μπροστά από το λιβάδι και ανοίγει ξανά τα μάτια. Τώρα βλέπει την θάλασσα όπως στραφταλίζει κάτω από ένα σκληρό ήλιο. Το κύμα αφρίζει στα ανοιχτά, ο άντρας είναι πειρατής, το αγόρι τιμωρός του. Το πόδι της βουλιάζει μέσα στην καυτή άμμο. Τα δάχτυλα της μετράνε κοχύλια, δίπλα της γυρίζουν απότομα, σε μία ριπή ανέμου, οι σελίδες ενός βιβλίου που κάποιος παράτησε βιαστικά πάνω στη ριγέ πετσέτα, στα χείλη της γλιστράνε λίγες αρμυρές σταγόνες, χαμογελάει. Σηκώνει το χέρι και τους χαιρετάει. Είναι τόσο κοντά της όμως το παιχνίδι τους κρατάει απασχολημένους. Δεν τη βλέπουν. Φωνάζει ένα αντρικό όνομα. Έπειτα, μία γλυκιά προσφώνηση. «Ψυχή μου». «Μωρό μου».

Βουτάνε και χάνονται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αναδύονται λίγα μέτρα μακριά, σύντομη ανάσα, κουνάει ξανά το χέρι αλλά δεν τους προλαβαίνει καθώς χάνονται γρήγορα κάτω από το νερό. Μένει άδεια η παραλία, το βιβλίο γυρνά και την τελευταία του σελίδα ενώ εκείνη έχει ακόμα την αλμυρή γεύση του νερού στο στόμα της όταν περνάει βιαστικά το δάχτυλο μπροστά από το πρόσωπό της και κλείνει ξανά τα μάτια.

Την φτάνει ο ήχος μίας σκουριασμένη αλυσίδας, χαρούμενες παιδικές φωνές, ποδοβολητά και η ανήσυχη φωνή μίας μητέρας, «κατέβα αμέσως από ‘κει».

Παίρνει μία βαθιά, ανακουφιστική ανάσα, το χαμόγελο ξεπηδάει από μέσα της και ανοίγει τα μάτια. Ψάχνει σε κάθε γωνία του πάρκου και τους βλέπει λίγα μέτρα μακριά.

«Έτοιμος;»

«Ναι!»

«Δυνατά;»

«Πολύ δυνατά!»

Ένας άντρας σπρώχνει την κούνια και ένα μικρό αγόρι φωνάζει «αέρα!» καθώς διαγράφει μία ημικυκλική τροχιά από εκείνον μέχρι το κενό και πίσω πάλι.

Ξεσπάει σε γέλια. Είναι τόσο όμορφοι. Είναι αστεία όμορφοι.

Φωνάζει ένα αντρικό όνομα. Έπειτα, μία γλυκιά προσφώνηση. «Ψυχή μου». «Μωρό μου».

Μα είναι πολύ χαρούμενοι, πολύ απασχολημένοι με την πτήση τους και δεν την ακούνε. Σηκώνει το χέρι. Τους χαιρετάει ξανά. Το βλέμμα τους είναι στραμμένο στον φθινοπωρινό ουρανό και δεν την βλέπουν. Γελάνε.

Κλείνει τα μάτια και προσπαθεί να ξεχωρίσει τις φωνές τους ανάμεσα στους όλο έξαψη ήχους του πάρκου. Τους ακούει. Λένε πως…

«Απομένει πέντε τις εκατό μπαταρία στη συσκευή σας.»

Ανοίγει τα μάτια. Περνάει το δάχτυλο μπροστά από το πάρκο και η εικόνα χάνεται.

«Απομένει δύο τις εκατό μπαταρία στη συσκευή σας.»

Η οθόνη σβήνει ενώ εκείνη ψιθυρίζει ακόμα το όνομα ενός άντρα και μία γλυκιά προσφώνηση. Μα δεν την ακούνε μέσα στο σκοτάδι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s